Waar vind ik goed taaladvies?
 

Correct Nederlands?

Veel mensen hebben moeite met de grammatica- en spellingregels en maken daarom fouten in het Nederlands. Of was het nu tegen het Nederlands? Gelukkig zijn er manieren om zo min mogelijk fouten te maken en deze leggen wij in dit blog graag aan je uit! Helemaal onderaan kan je een handig overzicht vinden van de verschillende mogelijkheden om antwoorden te vinden.

 

Hoe vind ik gericht antwoord op mijn taalvraag?

Je kunt natuurlijk altijd via google zoeken naar een antwoord op je taalvraag. Daar is in principe niets mis mee, maar hoe goed en betrouwbaar zijn de antwoorden die je daar vindt? Daarom is het belangrijk je taalvragen te categoriseren. Om bijvoorbeeld te weten of een werkwoord met -dt geschreven moet worden, kun je redelijk gemakkelijk op google rijtjes van werkwoorden vinden (in de taalkunde heet dit een paradigma van een werkwoord). 'Jij vindt' is bijvoorbeeld vrij eenvoudig op te zoeken, maar hoe zat het ook alweer met de inversie ('vind jij') of met Engelse werkwoorden in het Nederlands? Daarvoor moet je gericht op zoek gaan naar je antwoord.

 

Hulp bij werkwoorden

 

Werkwoordspelling

Hier zijn veel mensen het over eens: een werkwoord verkeerd spellen, bijvoorbeeld bij het schrijven van een solliciatiebrief, kan echt niet! Als je een vraag hebt over een werkwoord, kan je altijd www.woordenlijst.org raadplegen. Dit is een gratis online versie van Het Groene Boekje die door de taalunie ontworpen is. Deze site is voor het Nederlands dé bron als het gaat om spelling. In tegenstelling tot de papieren versie - waarin je soms een tijd bezig bent met het vinden van jouw woord (het lemma) - kan je hier gemakkelijk een zoekwoord invoeren, waarna je direct te zien krijgt wat er in Het Groene Boekje zou staan.

 

Als je een werkwoord invoert, krijg je direct een paradigma te zien van het werkwoord dat je zoekt. Zo weet je direct hoe je dat werkwoord vervoegt. Het voordeel is dat er ook Engelse werkwoorden in zijn opgenomen, zoals het werkwoord 'googelen'. Bovendien heeft deze online versie nog een groot voordeel. Vroeger heb je waarschijnlijk geleerd om het hele werkwoord (de infinitief) te zoeken in een woordenboek, maar dat hoeft hier niet. Je kunt elke vervoeging of het hele werkwoord invoeren en je komt uit bij het werkwoord dat je zoekt.

 

Sterke en zwakke werkwoorden

Was het nou ervaarde of ervoer? Aan de hand van dit voorbeeld nemen wij je mee in hoe je het best op zoek kunt naar het antwoord. Het is namelijk niet altijd zo eenduidig als het lijkt. Er bestaat een scala aan websites die je willen adviseren en informeren over taal, zoals de website www.woorden.org en www.mijnwoordenboek.nl. Hier zal je vast informatie of doorverwijzingen vinden naar andere sites, maar wij zijn van mening dat je beter direct naar een site kunt gaan, waarvan je zeker weet dat ze bronnen raadplegen of door een autoriteit geschreven zijn. Bovendien vinden wij deze sites niet bijster overzichtelijk, al is dat een subjectieve opvatting. 

 

Voor het antwoord kan je wederom terecht bij www.woordenlijst.org. Daar staan altijd de vormen die correct zijn. Voor 'ervaren' staan er echter twee vormen, dus welke kies je dan? Voor veel mensen is het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (in de volksmond bekend als 'de dikke Van Dale') de volgende stap om te kijken hoe een werkwoord dan geschreven zou moeten worden. Echter, Van Dale is meer gericht op de betekenis(sen) van een woord of lemma. Van Dale geeft voor 'ervaren' hetzelfde resultaat als woordenlijst.org, dus we zoeken nog even verder. 

 

Om te weten welke vorm je dan het best kunt kiezen, kan je altijd terecht op www.taaladvies.net. Daar staan vaak antwoorden op prangende taalvragen. Deze antwoorden geven ze aan de hand van meerdere bronnen en daarom is deze site ook heel betrouwbaar. Hier vertellen ze je bijvoorbeeld dat de vorm 'ervaarde' een recente vorm is die nog niet voor iedereen acceptabel is. Dat kan ontzettend belangrijke informatie zijn voor de tekst die je schrijft. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je solliciatiebrief of marketingcampagne negatief wordt ontvangen. Je kunt dus het best voor 'ervoer' gaan.

 

Hulp bij spelling

Deze vraag hebben we eigenlijk al beantwoord bij de werkwoorden. Wederom is www.woordenlijst.org dé plaats bij uitstek om de juiste spelling te vinden. Wanneer je iets meer verdieping wilt en de regels wilt weten die bij de spelling horen, dan kun je de spellingsregels ook vinden op de websites www.taaladvies.net en in het taalloket van www.onzetaal.nl. En jawel, ook woordenlijst.org biedt een leidraad die ontzettend handig en overzichtelijk is. Dit zijn sites die wij vertrouwen en waarvan wij weten dat ze gerespecteerd worden.

 

Hulp bij grammatica

Grammatica... Van velen niet het meest favoriete onderdeel op school. Daar leerde je waarschijnlijk dat er maar één grammatica was en dat je die basisregels moest volgen. In werkelijkheid kan het echter zo zijn dat verschillende grammatica's elkaar tegenspreken. Een goed voorbeeld hiervoor is het gebruik van 'maar' aan het begin van een zin. Daar komen we zo op terug. Eén bron die zeer gerespecteerd wordt, is de Algemene Nederlandse Spraakkunst. De ANS bestaat in boekvorm, maar tegenwoordig is deze ook online te raadplegen via www.e-ans.org. Hier staat veel bruikbare informatie op, maar wij vinden de site geen technologisch hoogstandje. In principe is dat geen ramp: het gaat immers om de inhoud. 

 

Als je een veelvoorkomende vraag hebt, kan je ook via taaladvies.org kijken of jouw vraag beantwoord wordt. Hier komen we terug op het voorbeeld met 'maar' aan het begin van de zin. Op de site van taaladvies.org staat hier het volgende over: 

 

''Volgens een oude schoolregel mag een zin nooit beginnen met maar. In de praktijk ligt dit genuanceerder.'' 

 

Dit bevestigt precies wat wij bedoelden: het antwoord is niet altijd eenduidig en onze tip hiervoor is: bepaal voor jezelf middels betrouwbare bronnen welke vorm je kiest. Taaladvies verwijst onderaan de pagina ook naar de ANS en andere bronnen. Zij hebben dus al veel uitgezocht en dit is voor jou als schrijver van een tekst heel bruikbaar en een betrouwbare autoriteit op het gebied van taal.   

 

Hulp bij woordbetekenis

Moet ik bezien of gezien gebruiken in mijn zin? En kan ik als Nederlandse aannemer een Vlaamse klant mailen dat ik het een 'enerverende' samenwerking vond? Hier kunnen we relatief kort over zijn: voor de betekenis van een woord kun je het best de Van Dale raadplegen. In de (betaalde) online of de papieren versie wordt bij ieder lemma veel informatie gegeven. Je komt er op die manier bijvoorbeeld achter dat het woord 'enerverend' in Vlaanderen juist een negatieve betekenis heeft, terwijl dit in Nederland als positief woord gebruikt wordt. Zeker niet onbelangrijk dus!

 

Praktisch overzicht:

Woordenlijst.org 

Pluspunten

Zeer overzichtelijk

Handig voor spelling

Leidraad voor spellingregels

Prima voor werkwoordspelling

Betrouwbaar en al jaren een autoriteit op het gebied van taal

 

Minpunten

Geen uitleg

 

Taaladvies.net

 

Pluspunten

Overzichtelijk en gebruikersvriendelijk

Antwoorden op veelgestelde vragen

Zeer betrouwbaar door vele bronnen

Een autoriteit op het gebied van taal

 

Minpunten

Je vindt er niet álle antwoorden

 

Onzetaal.nl

 

Pluspunten

Duidelijk en overzichtelijk

Veel vragen beantwoord

Betrouwbaar

Klantvriendelijk

 

Minpunten

Soms onduidelijk wat de bron is

 

Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal

 

Pluspunten

Zeer uitgebreid

Volgt de laatste spelling van Het Groene Boekje

Geeft de betekenis

Overzichtelijk, ook voor werkwoordspelling

 

Minpunten

Gratis versie is beperkt

 

E-ans.org

 

Pluspunten

Betrouwbare en veelgebruikte grammatica

Veel regels beschreven

Compleet

Autoriteit op het gebied van taal

 

Minpunten

Geen heel klantvriendelijke website

 

Andere sites als mijnwoordenboek.nl en woorden.org

 

Pluspunten

Vaak snel een antwoord

Goede zoekfunctie

 

Minpunten

Wij beschouwen dit niet als autoriteit op het gebied van taal

Geen overzichtelijke site

 

Conclusie

Wij weten dat het lastig is en dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker na zo'n lange tekst. Wat wij concluderen is dat je gerust kunt googelen, wanneer je een taalvraag hebt. Wees echter kritisch welke site je daarna tegenkomt en raadpleegt. Ga goed na wat het doel is van je vraag en welke bron daar voor jou het beste antwoord voor zou kunnen hebben. Mocht je hierna nog vragen hebben, stel ze dan hieronder aan ons!  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *